СОРБІТОЛ (E420)
Коефіцієнт солодкості — 50
Трапляється в природному середовищі в багатьох видах кваліфікованих фруктів: яблуках, грушах, винограді, деяких ягодах, а також у водоростях і шпинаті. Є у двох формах: порошок і концентрат (70-процентна речовина). Зазвичай у рецептах використовують не більш ніж 5-10%. Якщо використовується понад 3%, рівну кількість патоки треба видалити з рецепта.
— перешкоджає кристалізації;
— має консервувальні та стабілізувальні властивості;
— знижує активність води;
— гигроскопичен;
— стабілізує вологість, запобігає висиханню;
— створює охолоджувальний ефект;
— витримує високі температури. За температур в інтервалі 150-170ºC забарвлюється в коричневий колір;
— стійкий до кислот, ензимів і нагрівання до 140ºC.
Сорбіт (С.- сокр.) — природний цукрозамінник, широко застосований у дієтичних продуктах, дієтичних напоях, що зумовлено нижчим вмістом калорій: 2,6 кілокалорій (11 КДж) на грам проти 4 кілокалорій (17 Кдж) на грам у звичайного цукру (64% калорійності сахарози). Солодкість цього сахарозамінника також нижча — на 40% менше цукру. Трапляється в яблуках, абрикосах, інших кісточкових плодах, але найбільше міститься в горобині. Саме під час дослідження ягід горобини французьким хіміком Boussingault (1868 р.). Йому вдалося виділити речовину, схожу з манітом і дульцитом, яку автор докладно описував, присвоївши йому назву "sorbit" (по-французький le sorb — горобина, по-латині — Sorbus aucuparia L). Пізніше С. був виявлений в інших ягодах і фруктах. 1929 р. ― вчені довели, що С. не робить істотного впливу на рівень глюкози крові, після чого його стали використовувати як замінник цукру. Промислово виготовляється з кукурудзяного крохмалю; легко розчиняється у воді, зберігає свої властивості під час термічної обробки (кип'ятіння, смаження, випічки). С. зареєстрований як харчова добавка E420.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Іспанія |
- Ціна: 17 ₴